Blog

Mode, comfort of allebei? Een reis door de geschiedenis van de schoen

Schoenen zijn voor ons vanzelfsprekend. Maar zo’n 3000 jaar geleden waren schoenen eenvoudige zelfgemaakte creaties, gemaakt van boomschors of dierenhuiden. Schoenen dienden om de voeten te beschermen. Naarmate de tijd vorderde, en de mens zich meer ging ontwikkelen werd de schoen een modeobject, althans in welgestelde kringen. In de middeleeuwen droeg men aan het hof de zogeheten ‘poulaine’: een zeer lange slof, oorspronkelijk bedoeld voor mannen. Schoenmaken werd een echt ambacht met een uitgebreide opleiding. In de renaissance droegen veel burgervrouwen ‘chopines’, een absurd hoge plateauschoen met superhoge hakken van minimaal 60 centimeter. Aan het begin van de twintigste eeuw veranderde het schoenmakersvak drastisch door de industrialisatie. De schoenfabrieken kwamen in opkomst. Schoenen werden meer dan ooit een modeobject die nu ook beter bereikbaar werd voor mensen met de kleinere beurs. Er volgden vele trends voor zowel dames als heren. Hieronder lees je een beknopte geschiedenis van een paar modellen die nooit meer uit het modebeeld zijn verdwenen.

Converse All Star

 In 1917 werd de eerste basketbalschoen, ontworpen door Marquis M. Converse in Massachusetts; de ‘Converse All Star’. Ze waren verkrijgbaar in zwart en wit canvas. Ze hadden rubberzolen en een enkelhoge schacht en werden daarom ook ‘high tops’ genoemd. Sindsdien is bij het basketbal het kenmerkende piepende geluid te horen. Het waren niet alleen basketbal liefhebbers maar ook kunstzinnige types en muziekliefhebbers die deze schoen graag droegen. De comfortabele pasvorm droeg daar zeker aan bij. Inmiddels zijn er al 750 miljoen paren verkocht in 123 landen.

De pump en de naaldhak

Het was de in Engeland geboren David Evins die in de jaren ’40 de pump ontwierp en daarvoor in de V.S. gelauwerd werd met een Coty Award. Hij wordt de ‘koning van de pump’ genoemd en heeft hiermee vele sterren laten stralen op het filmdoek, waaronder Audrey Hepburn en Grace Kelly. In de vijftiger jaren werd de hak van de pump steeds smaller en hoger. Het was een experiment van de Franse ontwerper Charles Jourdan. Hiermee ontwierp hij de meest sexy damesschoen aller tijden: de naaldhak, die de benen langer deden lijken en de sex-appeal groter. De hoogste en dunste naaldhak was meest favoriet. Ook heeft modemerk Michael Kors een aantal van zulke pumps in het assortiment.

Dr. Martens

Verenigd Koninkrijk, 1976. De economische depressie en een torenhoge werkloosheid werd weerspiegeld in de punkscene. Opvallend was dat deze subcultuur (gekenmerkt door een armoedige outfit) wél voorkeur hadden voor de robuuste, betrouwbare Dr. Martens schoenen. Deze schoenen waren oorspronkelijk gemaakt voor arbeiders maar werd gedragen door een zeer divers en aan elkaar tegengesteld publiek, zoals racistische skinheads maar ook anti-nazi strijders. De politie, die deze groepen dan soms uiteen moest houden, droeg ook dr. Martens. Zo hadden de verschillende betrokkenen toch iets gemeenschappelijks.
Schoenen, je raakt er niet over uitgepraat. Welke schoen draag jij het liefst? Of hangt dat af van de gelegenheid?

Geef een reactie