Blog

Zelfzorg zit in de kleine dingen

De laatste tijd hebben we het als maatschappij vaak over zelfzorg. Zo vaak, dat het een soort van modetrend lijkt te zijn. Maar eigenlijk is zelfzorg best belangrijk. Het betekent dat je lief bent voor jezelf, dat je de tijd neemt om te ontspannen en dat je jezelf vergeeft als het je even te veel wordt. 

Actief zelfzorg beoefenen kan je leren. Je kan leren om de juiste mindset op te zoeken wanneer je het nodig hebt en je kan leren om mild te zijn voor jezelf. Dat heeft veel te maken met de manier waarop je naar jezelf kijkt, maar ook met hoe je met je lichaam omgaat. Neem je genoeg tijd om goed te eten? Verwen je jezelf af en toe met kleine dingen? Neem je de rust die je nodig hebt om te bekomen? 

Begin bij het begin

Het is een huizenhoog cliché: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Intussen zijn we afgestapt van het idee dat het ontbijt ook de meest uitgebreide maaltijd van de dag moet zijn, maar er zit nog steeds een kern van waarheid in dat cliché.

Gun jezelf de tijd om rustig wakker te worden en ga even zitten voor je ontbijt. Kies iets gezonds om te eten, zoals vers fruit met yoghurt of granola, maar gun jezelf ook iets lekkers, zoals een lekkere kop koffie die je zet met je favoriete Nespresso capsules. Neem even tijd voor jezelf. 

Rustig door de dag

Een werkdag kan een stressvolle bedoening zijn. Daar kan je soms simpelweg niet onderuit. Maar je kan er wel voor kiezen om die stress rustig aan te pakken. Het heeft namelijk geen zin om je hoofd te verliezen, want dan maak je het gewoon erger. 

Wees lief voor jezelf. Adem even diep in en uit en stel een logisch actieplan op. Handel eerst de meest urgente dingen af en werk je daarna door de minder dringende zaken. Neem op tijd een pauze, want je hebt pauzes nodig om jezelf weer op te laden, zodat je daarna des te beter kan doorwerken. Vergeet bovendien niet om op tijd te stoppen. Als het werken niet goed meer lukt, heeft het geen zin om door te boren. Morgen is er een nieuwe dag. 

Eindig je dag op een goede manier

Eenmaal thuis van het werk, is het belangrijk dat je je kan ontspannen. Neem een momentje om te bekomen met een kopje koffie gezet met Starbucks Nespresso cups, lees wat of kijk televisie. Bekomen van de dag is belangrijk, zodat je rustig kan slapen en er de volgende dag weer volop tegenaan kan gaan. Want dat is zelfzorg.

Laat een antwoord achter