Blog

Omgaan met voedselintolerantie

Niet iedereen is er even geïnformeerd over, maar velen van ons zitten in hetzelfde schuitje. Het begint vaak met ogenschijnlijk onverklaarbare lichamelijke klachten, en dan ineens een dokter die je wijst op het bestaan van voedselintolerantie en allergieën, en een wereld die voor je open gaat. Ineens zijn al je sores verklaard, en heb je weer een doel, een manier om er mee om te leren gaan. Maar dat kan aan het begin nogal lastig zijn. Ik zal hier uitleggen wat mij heeft geholpen om zo goed mogelijk met mijn voedselintolerantie om te gaan!

Heb ik voedselintolerantie?

Als je dit leest, heb je of vastgestelde voedselintolerantie, of een vermoeden dat je dit misschien wel hebt. Ik ken dat maar al te goed, dus mijn eerste tip: ga naar een dokter, en spreek je vermoedens uit. Vaak hebben we zelf een duidelijk voorgevoel waar we last van hebben, maar omdat de dokter het beter zal weten spreken we die vermoedens niet uit. Zonde, want jij kent je lichaam het beste, en vragen kan nooit kwaad! Er kan een test worden gedaan om te kijken voor welk ingrediënt jij misschien een intolerantie hebt, zodat je daarna gericht je dieet aan kunt passen. Als je dit eng vind of je komt er met je dokter niet uit – niet getreurd! Je kunt ook zelf online een voedselintolerantie test bestellen op verschillende websites.  

Hoe ga ik ermee om?

Dan de belangrijkste vraag: je weet nu waar je een allergie of intolerantie voor hebt, nu moet je je dieet en misschien wel een groot deel van je leven aan gaan passen. Het is heel fijn dat je nu weet waar het probleem ligt en dus dit ingrediënt voortaan kan vermijden om lichamelijke klachten te voorkomen, maar het is wel even wennen. De eerste tip is: informeer jezelf goed over waar je niet tegen kan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige ingedriënten komen voor in dingen die je niet verwacht, dus zorg dat je precies weet wat je wel en niet kan eten! 

Zoek alternatieven

Misschien zijn de dingen die je nu niet meer kan eten wel altijd je favorieten geweest, en dan kan de realisatie dat je je hele leven zonder moet erg hard aankomen. Maar niet getreurd: er komen steeds meer alternatieven op de markt. Als je een glutenallergie hebt kun je nog steeds heerlijk brood eten, met lactose-intolerantie kun je nogsteeds een cake bakken als je amandel- of sojamelk gebruikt. Het is dus niet het einde van de wereld, doe goed je research en kom in contact met lotgenoten, zo vind je goede alternatieven!

Geef een reactie