Blog

LED-verlichting voor een sfeervolle tuin!

In veel tuinen zie je ’s nachts steeds meer lichtpunten. Dit komt mede door de ontwikkeling van duurzaam LED verlichting. Voorheen was het namelijk vrij ‘duur’ om de tuin te verlichten met verschillende lichtbronnen, maar hier is verandering in gekomen. Vandaag ga ik het hebben over LED verlichting voor buitengebruik.

Tuinverlichting

Van spotlights voor die ene boom, of lichtbronnen om het looppad te verlichten er is van alles mogelijk voor de perfect verlichte tuin. Zo bestaan er speciale LED schijnwerpers of lichtsnoeren met verschillende kleinere LED lampen.

Kleuren voor sfeer

LED verlichting is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Organiseer je een heerlijk tuinfeestje of een romantisch diner voor twee? Dan kun je de lampen hierop aanpassen met meerkleurige LED lampen. Naast het aanpassen van de kleur, is het zelfs mogelijk om te spelen met de warmtetonen en de felheid van het licht.

Veiligheid

Naast dat LED verlichting kan zorgen voor meer veiligheid in het donker, door bijvoorbeeld verlichte paden en randen, is een goed verlichte tuin ook minder aantrekkelijk voor inbrekers. Inbrekers hebben hierdoor minder schuilplaatsen en durfen minder gemakkelijk via de tuin een schuur of het huis te betreden.

IP-waarde

Allereerst is het belangrijk bij buitenverlichting dat het waterdicht is en bestendig tegen vocht en wisselende temperaturen. Let er dus goed op bij het aanschaffen van de verlichting, dat het geschikt is voor buiten gebruik. Een handig gegeven hierbij is de IP-waarde. De IP-waarde van een lamp geeft aan in hoeverre hij beschermd is tegen stof en vocht. Een lamp die geplaatst word in de volle regen heeft een hogere IP-waarde nodig dan een lamp die onder het afdakje hangt. Een IP-waarde van rond de IP44 is geschikt voor plaatsen met onderdak. Lampen met een IP-waarde van IP65 kunnen gebruikt worden op plaatsen die minder beschut zijn tegen regen en vocht. Daarnaast zijn er nog LED-lampen die geschikt zijn voor het gebruik in onder andere vijvers en andere punten onderwater. De beschermingswaarde van deze lampen hebben een IP-waarde van rond de IP85 nodig voor het goed functioneren op de meest vochtige plaats – onder water.

Er is veel mogelijk bij het verlichten van je tuin. Is de tuin nu nog een plek waar je overdag heel gezellig kunt zitten maar na zonsondergang liever niet meer wilt vertoeven? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor het voorzien van je stukje groen rondom het huis met sfeervolle verlichting. En ga in de toekomst met een goed uitgedacht plan met plezier LED lampen kopen!

 

Geef een reactie